Основна информация:

Категории: Среда за активен живот

Етап: Засега е само идея.

Обхват:  Силистра

За автора:

Запознайте се с Йоана-Мария Кьосева, на 10 години и Яна-Мария Гагова на 11 години. Двете са съученички от СУ „Н.Й.Вапцаров,“ които обичат музиката и балета. Част са от детска музикална студия ”ДоРеМи” и балет „Б-2” с ръководител Боряна Кьосева. Танцът и музиката им носят усмивки, вълшебство и създават приятелства. Музиката ги учи да си помагат, да се изслушват. Танцът им носи красота и здраве. Подкрепят се, радват се на всеки успех и никой не остава сам, когато му е трудно.

Прочетете за идеята която предлагат двете момичета:

Авторите казват за себе си, че когато танцуват се чувстват “като пеперуди -красиви, леки, щастливи. 

Те посочват, че има изследвания относно ползите от танцуването за развитие на мозъка и за самочувствието.

Чрез идеята „Танцът-полезен, забавен…Танц за приятели“ си двете балерини желаят да помогнат да се върне в залата момиче, което претърпява операции и в момента се възстановява. Желаението им е да подадат ръка и на други деца, които се нуждаят от повече подкрепа.

Проектът ще се провежда в рамките на три дни седмично по един час. Чрез него деца от балета и деца със специални потребности ще се събират и танцуват заедно. Репетицията ще се състои в упражнения за общ тонус и също отделни комбинации за танц. 

“Когато сме на сцената – забравяме тъга, обиди, тревога. Музиката ни учи да си помагаме, да се изслушваме. Танцът ни носи красота и здраве”, казват авторите.

Проектът ще включва и изява пред публика, и ще помогне на децата ще се чувстват част от танцова общност.

В рамките от 3 до 6 месеца и с екип от 5 човека, Йоми и Яни могат да достигнат до стотици деца, като им помогнат да се почувстват по начина, по който те самите се чувстват, когато танцуват.

Двете момичета ще помагат на децата с идеи за танците, заедно с по-големите ще им помагат на репетициите. Госпожа Боряна Кьосева ще бъде техен ментор, който да дава точни и правилни съвети, за да опазят здравето на всички.

За реализиране на идея са нужни: дюшеци/ за упражненията на земя/, Големи топки за пилатес / не само за упражнения, но могат да бъдат и част от сценичен танц/, Понпони за танцуване/ като за мажоретки /, Тениски с надпис на проекта за учасниците, които ще се използват и за изявата пред публика.