Основна информация:

Категории: Социални решения

Етап: Проучвам възможности за реализация

Обхват:  Силистра и областта

За автора:

Запознайте се с Камен Великов.

Той е ученик от 12 клас в ПЗГ „Добруджа.“ Професията, по която се обучава е механизация на селското стопанство. Мечтае да продължи образованието си в Германия и се интересува от темата: Климатични промени и адаптиране към тях и минимизиране на последиците от глобалното затопляне.

Прочетете за идеята която предлага Камен:

Описание на проекта:

Рециклировачи цели да се справи с един от сериозните замърсители на околната среда – бързата мода.

Като част от  проекта „Зелено сътрудничество отвъд граници“ на фондация „Джуниър Ачийвмънт авторът се включва в изследване за причините, които водят до климатичните промени. Така хрумва идеята да се създаде малка фабрика за рециклиране на дънкови облекла в помещение на общежитието в града, а обитателите му да се включат с различни дейности.  За реализирането на идеята ще е необходимо да се закупят шевна машина, маса за гладене, ютия, конци и други, както и да се извърши освежителен ремонт на помещението. От рециклираните матриали могат да се изработват други изделия като сувенири, чехли, чанти, постелки, терлици и други, които да се продават на пазари, а приходите да са дарения за хора в неравностойно положение, деца и възрастни, настанени в домове, както и за хора в заслабено социално положение.

“Проблемите с климатичните промени ще започнат да се решават, когато младите хоре се включат активно с личен пример и действия за минимизиране на причините, водещи до това”, казва авторът. 

За реализацията, Камен има нужда от консултация с експерти – шивачи и дизайнери, финансова подкрепа за закупуване на активите и адаптиране на помещението, партньорство с местни фирми с цел реализиране на продукти и стоки, социални институции и Общината – за въвличане на други млади хора, разглеждане на проблема и включването им в дейността, дарение на стоки, изработени във фабрика.

С доброволен труд да се адаптира помещението, събирането на дънкови облекла, работа във фабриката, запознаването на повече хора от различни възрасти с проблемите на деня, Камен вижда реализацията на проекта в рамките на 3 до 6 месеца и екип от 5 човека.