Основна информация:

Категории: Дигитални иновации

Етап: Вече има партньори или екип

Обхват:  Интернет, Детско онлайн списание „Щъркел“

Изображението е изтеглено от сайта на авторите на идеята: http://blog.storks.biz/za-spisanieto/

За автора:

Запознайте се с Маргарита Друмева.

Тя е на 56 години и в продължение на 13 години е работила в ДКТ „Сава Доброплодни“ като щатен композитор и ПР. Писала е авторска музика и звукови картини за над 30 театрални постановки в страната и чужбина. Името и е свързано с Литературно сдружение „Реката“, има издадени 2 книги – „Писма от кристали“ (2004) с поезия и „Маркльошницата“ (2019) с детски пиеси. Сътрудничила е на онлайн списание Public Republic и сп. „Свет“ със статии на исторически, културни, социални теми, свързани с различни изкуства и с големите български личности в нашата история. Понастоящем управлява Творческа къща „Щъркелите“, с основна дейност Детско онлайн сп. „Щъркел“  и школи за творческо писане с деца, школа за радиотеатър и други интерактивни образователни събития. Работи с български училища в чужбина и поддържа 4 международни детски конкурса. Сътрудничи си с Детското онлайн сп. ТАБЛА от Сърбия.

Описание на проекта:

Моята слънчева Силистра да се нарича международен ученически конкурс за стихотворение, разказ, есе, рисунка, произведение на приложното изкуство. Темите да бъдат систематизирани в няколко категории: История, настояще, бъдеще; Очерк – личност от Силистра, която ме вдъхновява; Любимо място в град Силистра; Лично творчество, свързано със Силистра. Всички творби ще бъдат публикувани в онлайн сп. „Щъркел“ и ще бъдат представени авторите – това е наградата за всички участници, а най-добрите специално наградени и ще бъдат включени в книга. Конкурсът може да стане традиция и да се провежда ежегодно. 

Конкурсът „Моята слънчева Силистра“ ще стане повод децата и младите хора да преосмислят красотата и значимостта на Силистра в историята на България в миналото и настоящето, което ще помогне да се очертае визията за бъдещето на града и мястото на младежта в него. Творбите ще помогнат на децата да осъзнаят своите корени и своята лична роля за престижа на града в бъдеще. Според авторите историята на града е достатъчно грандиозна, за да бъде обект на изследване и интерпретации, особено от страна на младите хора и децата, които “трябва да знаят по каква земя стъпват и кой друг е крачил по нея преди тях, какво е обичал и какви мечти е имал за града си”.

За реализацията проектът се нуждае от партньори и финансово обезпечение. Партньори могат да бъдат Силистренската община, училищата, културните институции. Отпечатването на книгата може да стане в силистренска печатница. Що се отнася за публикациите в сп. „Щъркел“ и трудът по обработването на материалите, списанието разполага с необходимия човешки капацитет. Екипът на сп. „Щъркел“ може да подготви и състави книгата с най-добрите детски произведения, да направи аудиозапис и да го публикува в аудиоплатформата на списанието. Партньорство ще бъде необходимо и при определянето на наградите и състава на журито, в което могат да влязат представители на силистренската културна общественост. Отделни фирми могат да наградят избрани участници. За финалното събитие също ще бъде необходима организационна помощ при реализирането му.

За период от 3 до 6 месеца и екип от до 10 човека, Маргарита вярва, че ще достигне до над 1000 човека, които ще могат да се възползват от реализирания проект.