Основна информация:

Категории:  Социални решения

Етап: Вече имам партньори или екип

Обхват:  Силистра

За автора:

Запознайте се с Яна-Мария Гагова.

Тя е на 11 години, ученичка в СУ „Н.Й. Вапцаров.“ От три годишна пее в музикална студия „ДоРеМи“ при Бони Скорчелиева и танцува балет при  Боряна Кьосева. Обича да е на сцена и да рисува. Печелила е конурси за рисунка и за стихове. С есето си на тема: „Моят свят“ печели първо място на областния конкурс „Духът на българина“.  Участва в клуб „Васил Левски“към СУ „Никола Йонков Вапцаров,“ а по време на дистанционното обучение участва в Национален конкурс за изпълнение на патриотична песен и печели първо място за изпълнение на песента „Хубава си , моя горо!“. Част е и от клуба по Гражданско образование към нейното училище. Редовно, заедно с нейни съученици и участници от клуба участват с проекти на Националната олимпиада по Гражданско образование. Вижда реализация на идеите, с които участват, и в Силистра.

Описание на проекта:

Идеята за проекта „Като бате Николай“ се заражда след разказ на учителка за българския актьор, роден в Силистра и станал популярен с клиниката си за смехотерапия в “Пирогов”.

  „Усмивката е най-добрата противоотрова за тъгата и тревогата. Усмивката ще ти даде десет години повече живот”, казва авторът и припомня, че актьорът искрено вярвал, че смехът е лек за всяка болест. 

Предложението е да се продължи делото му, като лекуват болните момичета и момчета в Детско отделение в Силистра с театър.

Вече се правят репетиции на музикалната пиеса, авторът казва, че ще се подготвят костюми и декори, ще се създаде „Дневник на малкия зрител”, в който публиката да може да запише или нарисува как се е почувствала след представленията.

Проектът предвижда изнасянето на музикалната пиеса ”Пеперудена магия”. Той включва и изработването на картини за стаите в болницата. Включени са и дейности, насочени към домовете за възрастни хора – освен по празници, ученици да ги посещават през почивните дни и ваканциите и да им четат книги. 

С екип от 5 до 10 човека, авторът вярва че ще успее да достигне до голям брой хора. Тя е готова да участва в пиесите, да чете книги, да рисува, да пее. Също би се включила в организацията на децата от клуба й по Гражданско образование, класа и други ученици от училище.