Кои са добрите новини от област Силистра, които доброволците и екипът на Силистра 2030 събраха?

Годината с кръгли числа – 2020 се оказа съдбоносна за много от нас и повечето статистики сочат, че промените не са от най-добрите. Колкото и да е тежка ситуацията – доброто никога не спи. Нуждата от добри новини в новия променящ се свят е основната ни мотивация да съберем десет събития, случили се през изминалата година. Събития, които несъмнено се причисляват към добрите новини.

В следващите редове, сме събрали хубавото от различните сфери на живота. За подбора се погрижиха както нашият екип, така и наши читатели. 

 

Целта ни е, в бъдеще да продължим с подбора, за това разчитаме на съдействието ви.

Започваме със “Здрав дух, в здраво тяло”. Точно така. Първата новина е от спортната област и сферата на изкуството.

//Спорт


Въпреки редицата ограничения, затруднения и редуцирани брой съревнования, наши съграждани успяха да спечелят златни, сребърни и бронзови медали. Сферите на изявите бяха от А до Я, а надпреварите освен на републиканската сцена, стигнаха и до международната. Сред спортните надпревари – канадска борба, карате, стрелба с лък, плуване и други водни спортове, наградените бяха ученици, любители на спорта и представители на ОДМВР Силистра. В сферата на изкуството наградите нямаха край! Наградени имаше в театралното, музикалното и танцово изкуство.

 

 

Какво е областта ни, без хората в нея, Успешните райони са такива, когато жителите им са доволни. За това, следващите добри новини са за административните промени и силата на изявената гражданска позиция.

//За жителите

След редицата протести, най-накрая са направени първите административни стъпки към решаването на проблема с тировете в града. Комисия съставена от Български и Румънски реши, да възобнови дейността на изградения преди години фериботен терминал, като изпълнението ще се връчи румънски превозвач. Най-силния двигател на прогреса в случая, е на гражданите и тяхното постоянство. 

 

//Активен гражданин

Винаги е важно да помним, че силата и властта е в ръцете на гражданите. Със своят пример и успех може да се похвали нашият съгражданин Димитър Пецов, който през 2020 получи своят втори златен ключ, по програмата Достъп до обществена информация. Наградата се връчва на граждани, най-активно използвали ЗДОИ, в полза на обществото. Златен ключ беше връчен и на Антикорупционния Фонд, който беше силен съюзник на в борбата на гражданина с корупцията. 

 

Успешното бъдеще се гради на познаването на историята. Област Силистра е място, богато на история. Как я преоткриваме? Продължавайте да четете ↓

//История

През 2020 година добри новини имаше и за културно-историческия отрасъл на града. Освен съживяване на един от най-ключовите паметници на града – Крепостта “Меджиди Табия”, която вече работи ежедневно за посетители, по време на строителни изкопи, е направено невероятно откритие. Става въпрос за най-голямата римска пещ откривана на територията на България, датираща от преди 1500 години. Съдбата на откритието тепърва предстои да бъде решена от Министерството на Културата.

 

//Благотворителност

Предходната година беше силен мотиватор за хората, да обърнат внимание на благотворителността. За поредна година силистренския мотоклуб „Свободните мотористи“ проведе кампания, чрез която събра над 1500 лева в подкрепа на деца, посещаващи “Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания” в Силистра. Кампанията е събрала с 500 лева повече от предходната година. 

 

С Благотворителност за пореден път се зае и Ротари клуб Силистра. Тяхната цел е  облагородяването на най-голямото кръгово кръстовище в града, намиращо се на входа на града до ДАП. 

 

Дарителска кампания зарадва и ученици от ПЗГ “Добруджа”. Оборудван е учебен кабинет, в който те ще могат да се учат и практикуват рециклиране и изработка на хартия. 

 

За поредна година, с книги дарени от доброволци, бе организиран и благотворителният базар “КНИГА ЗА НАДЕЖДАТА”. Събраните средства, тази година също надвишават миналогодишните, а каузата е да се подкрепят жертвите на домашно насилие.

 

Към традиционните коледни кампании се присъедини и организацията “Силистра 2030”, с третото издание на “Коледни кошници”. Събраните средствата бяха насочени към купуване на продукти и аранжиране на празнични пакети, които да зарадват семейства в неравностойно положение и деца останали без родителски грижи.

 

Благотворителността е добър завършек на първа част от статията ни за Добрите новини. Във втората, ще започнем с доброволчеството и ще разберете каква е разликата между благотворителна и доброволческа кампания.