Съдбата обича смелите, а прогресът – вдъхновените. Тази фраза обобщава впечатленията от събраните идеи на участниците в конкурса „Силистра в моите мечти“. 

С хаштага #следатакоятоискамдаоставя стартира първото по рода издание на подобен конкурс в района. Идеята на конкурса събра не просто 14 добри проекта, а истински стъпки, които да очертаят пътя към промяната. 

Вероятно много от идеите са били скрити в съзнанието на някои от авторите,а за други – тя е дошла от личния опит, както споделиха самите те. 

Така или иначе, те доказаха, че промяната е необходима и най-вече – достижима. 

Води ни стремежът да решим най-наболелите проблеми и да се фокусираме, върху нередностите, които ще направят средата ни по-приветлива и уютна. 

Най-хубавото е, че участниците са във възрастовата група от 10 до 56 години, което показва, че за мечтите няма възрастова граница. Проектите са насочени с мисъл за другите. Тези от вас, които не са успели да се запознаят с проектите-победители, четете нататък. 

Проектът  “Не сте сами” на Рая Липкова е един от финалистите. Нейната идея е провокирана от статистиката, която сочи, че страната ни е сред последните, когато се говори за така благородния жест – да дариш кръв и с това да спасиш живот. Тя иска да промени този факт, като помогне на хората в най-спешна нужда намерят кръводарители. Идеята и е да разработи уеб сайт, който да събере информация за всички кръводарители от областта, което да улесни нуждаещите се. 

Следващото предложение е вдъхновено от добри примери в България и чужбина. Уеб-базирана платформа, която да свързва сигналите на жителите в областта и отговорните лица и институции. Резултатът, който цели Калоян Филипов с платформата е да направи по-чиста, подредена и по европейски комфортна среда.  Уеб платформата “Чиста Силистра” ще помага да се решат нередностите, с които често се сблъскваме, но в невъзможността си да дадем гласност, остават без решение. 

Следващото предложение за платформа е с различна насоченост. Излизайки от дигиталната сфера, Румен Димов предлага чисто физическата платформа “Достъпна среда за воден туризъм”, която да позволи на хора с увреждания да се насладят на възможностите за воден туризъм по река Дунав и да посещават островите в близост до града.

Отличената идея “Карнавал на спорта” на Йешим Бехчет цели да стимулира хората да водят по-активен и здравословен начин на живот, избягвайки последствията от заседналия. В инициативата се предвижда да се включат лекции от спортни и здравни специалисти, турнири и други интерактивни занимания. Идеята е да бъде ежегодно събитие, което да се състои в Деня на Спорта – 27-ми септември

Два са проектите, които бяха наградени от Община Силистра и ще получат финансова помощ от до 1000 лв, за да бъдат реализирани. 

“Рециклировачи” е проектната идея на Камен Великов, която беше избрана от Община Силистра. Както става ясно и от името, целта е преработване на стари материали в нови неща. Конкретната идея за рециклиране е вдъхновена отново от статистика. Тя е , че бързата мода, се оказва един от най-големите замърсители. Проектът цели създаването на работилница за преработване на дънкови дрехи. Авторът предлага създаването на пространство в общежитието в града, в което обитателите му и желаещи да творят нови вещи от рециклирани дънкови дрехи. Те ще бъдат продавани на благотворителни базари, а средствата – насочвани към домове за възрастни и хора в неравностойно положение. 

Въпреки, че от Община Силистра бяха обявили, че ще наградят един проект, двете най-малки участнички, балерините Йоана-Мария Кьосева и Яна -Мария Гагова впечатлиха всички с идеята си „Танцът-полезен, забавен…Танц за приятели“, като те също получават финансиране от Общината. Чрез идеята си двете балерини желаят да помогнат да се върне в залата момиче, което претърпява операции и в момента се възстановява. Желанието им е да подадат ръка и на други деца, които се нуждаят от повече подкрепа. Освен репетиции, проектът включва и изяви пред публика. 

Яна-Мария Гагова участва и самостоятелно с проект, който бе отличен със специална награда на “Силистра 2030.” Проектът и “Като бате Николай”, е вдъхновен от актьор, роден в Силистра и станал популярен с клиниката си за смехотерапия в “Пирогов” и Яна-Мария иска да пренесе тази добра практика в родния ни град Силистра .

В рамките на конкурса добрият пример дойде и от силистренката Виктория Радославова, която е основател на Фондация „Чуй ме със сърцето си“ и бе номинирана в тазгодишното издание на “Жена на годината”. Тя изненадващо зарадва победителите, като осигури още една награда – безвъзмездно да сподели богатия си професионален опит, като проведе обучение за победителите и ги научи как да създадат професионално видео за проекта си. 

Може би, за хората които стоят зад проектите е по-точно да се каже, че са не вдъхновени, а вдъхновители. Ако вие сте се вдъхновили от предложените идеи, скоро ще имате възможност да изберете проект, който също ще бъде подкрепен от нашата организация и ще бъде отличен с приза “Награда на публиката”. Информация за гласуването ще обявим в сайта и на фейсбук страницата ни. А, може би следващата година ще бъдете по-смели и тези от вас, които не се включиха сега, ще се включат във второто издание на конкурса.

Със сигурност са необходими пари, усилия и време, но нека не забравяме познатата от векове мъдра мисъл „Хора трябват.” Заедно можем да се справим и да осигурим всичко нужно. Важно е, да поддържаме мотивацията висока.

Благодарим ви, че сте с нас!

Предаването на живо от излъчването на победителите можете да гледате от тук:

()