Приключихме 2020г.

Богата на емоции, годината завърши с най-силната човешка черта – добрината.

Когато нещо се създава с добра мисъл, то има голямо въздействие върху средата си. Енергията, която се събра и предаде в периода 14 – 27 декември се превърна в коледно чудо за създателите и получателите й.

В следващите редове, ще ви разкажем малко по-подробно за процеса по създаване на „Коледни кошници“.

Тъй като, кампанията се провежда за четвърта година, екипът ни разполага с контакти на доброволци от минали години и на хора, с чиито лични истории сме се запознали. В семействата, до които успяхме да стигнем, видяхме много тъга и в същото време сила, борбеност и благодарност. Видяхме силата на самотни родители, които въпреки трудностите пред които ги е поставил животът, не спират да полагат най-добрите възможни грижи за своите деца. Видяхме деца, които въпреки, че живеят без своите майка и баща, са успели да припознаят за свое семейство останалите деца в дома, в който живеят и хората, които се грижат за тях. Видяхме в някои села семейства с по 5-6 и повече деца, които живеят на ръба на оцеляването, без да имат елементарни условия за живот, като течаща топла вода, баня и тоалетна.

В същите тези семейства, видяхме щастие и благодарност, когато разбраха, че някой ще ги посети и иска да им предостави безвъзмездна подкрепа. Знаем, че храната не е основна движеща сила, за това се надяваме някой ден да успеем да достигнем до тях и чрез силата на знанието, като им дадем достъп до образование, за да могат за в бъдеще сами да построят живот, различен от този, в който живеят в момента.

Каузата „Коледни кошници“ беше припозната от повече от 25 доброволци, включили се в пазаруване, опаковане и раздаване, плюс учениците и учителите от ПЗГ „Добруджа“, които участваха с изработване на подаръчни материали и украшения, плюс ученически парламент и плюс всички тайни и явни дарители.

За тези, които са забравили уроците по химия – атоми и молекули, в които преобладават положителните йони, са положително заредени частици. Ние, като изградени от атоми и молекули натрупахме този заряд и той беше грижливо предаден на хората в списъка ни.

Координатите на получателите събрахме благодарение на служители от община Силистра, кризисен център „Екатерина Каравелова“ и фондация „Плюшено мече“.

Тази година, кампанията надхвърли очакванията ни, като благодарение на всички вас, които се включихте, успяхме да съберем малко над 2000 лв., което е два пъти повече от кампанията през 2019г.

С тази сума, успяхме да осигурим общо 150 семейни и индивидуални пакети за децата от „Домовете за настаняване от семеен тип, на деца без увреждания“ в гр. Кайнарджа и гр. Силистра и 50 семейства от област Силистра, в това число гр. Силистра, р. Кайнарджа и селата Любен, Искра, Бабук, Айдемир, Зарник, Добруджанка, Бистра, Калипетрово, Алеково, Чолаково, Средище, Голеш и Давидово.

В индивидуалните пакети включихме както дребни солени и сладки лакомства, така и плодове, чай, ядки, плодови барчета, топли чорапи, празнични свещи и коледни украшения.

В семейните пакети се постарахме да осигурим продукти за готвене на вкусна храна поне за 1 седмица – ориз, брашно, олио, боб, леща, кафе, чай, макарони, захар, бисквити, локум, плодове, топли чорапи, дребни лакомства, празнични свещи и коледни украшения.

Освен инвестираните време и усилия и финансовите средства, събрани от дарителските кутии в супермаркет „ABC“ и магазин за цветя „Glamour“, изпратените по банков път от индивидуални дарители, както и от фирмите „Стройпроект“ и „Елкотех Синхрон“, получихме подкрепа в пазаруването от „Лъки Маркет“, фирма „Стеаринос“, които осигуриха празничните свещи в пакетите, и Асоциация „Синя общност България“, които осигуриха здравословни плодови барчета. Специални благодарности отправяме и към създателите на споделеното работно място (co-working space) в Силистра “Work In Progress”, които осигуриха мястото за творене и опаковане.

Ще се постараем да пресъздадем тази инициатива не само за коледните и новогодишни празници, а и за Великден и още няколко периода в годината, защото чудесата не се случват веднъж годишно, нали? 😊

Чрез снимките и видеото се надяваме да успеем да ви пресъздадем настроението по време на процеса по създаване, предаване и получаване. Всичко това се случва за пореден път, благодарение на общо желание за създаване на по-добър свят. Благодарение на споделеното време и усилия за да зарадваме някой познат или непознат за нас човек. Най-хубавото от всичко е, че се включват ученици, учители, работещи, безработни и пенсионери, безкористно и с чиста мисъл.

Кампанията Коледни кошници е част от националното сдружение „Деца на България“, които осигуряват менторски екипи и съдействие при организирането им. Въпреки, че идеята е взаимствана, всяко населено място и институция, които решат да се включат, са основният предавател на енергия.

Така приключи нашата 2020г. Сега се готвим за още по-вълнуваща нова, 2021.

Бъдете здрави и се обичайте!