На 22 април честваме денят на Земята. Това е ден, който да насочи вниманието ни към опазване на природата и планетата, на която живеем. 

С такава насоченост е и проектът “Рециклировачи”, на Камен Великов, ученик на ПЗГ “Добруджа”. Това е един от двата проекта, спечелили вниманието и наградата на Община Силистра. 

В момента работим по облагородяването на помещението, в което ще се извършват шивашките дейности по рециклирането на събраните материали. С финансовата подкрепа на Община Силистра, вече сме купили голяма част от нужните материали – маса за гладене, ножици, конци, кривки, креда и др. Успяхме и да обновим тавана. Благодарение на ТПКИ Добруджанка, имаме и шевна машина. 

За да продължим с дейностите, трябва да оборудваме помещението според всички противопожарни изисквания.

 

Търсим си хора, които да ни помогнат с изпълването на противопожарните изисквания, за да може мястото, предвидено за цех да влезе в експлоатация по всички изисквания. Едно от изискванията е обръщането на входната врата – отвътре-навън Второто е, да оправим пода – в момента е на бетонова заливка и стар, скъсан балатум. Търсим или нов балатум, или ламинат. Отворени сме и за други предложения. Ще се радваме, ако и материалите за пода са рециклирани.

Търсим си и партньори, които биха искали да ни помогнат с поставянето на контейнери за рециклиране на дънкови облекла на територията на техните търговски и стопански обекти. 

Можете да се включите и в екипа ни по изготвяне на материалите за информационната кампания, насочена към темите за бърза мода и рециклирането. 

Въпреки, че Община Силистра бяха обещали подкрепа за 1 проект в платформата, те прегърнаха и още едно начинание. Следващият проект, който спечели доверието на Община Силистра беше проектът на най-малките ни участници – Йоана-Мария Кьосева и Яна -Мария Гагова – “Танцът полезен, забавен . . . Танц за приятели”.

Идеята на проекта е породена от желанието на двете деца да помогнат на своя приятелка да се завърне към танците. 

Към момента сме намерили кинезитерапевт и психолог, които да ни помогнат в работата с децата. Търсим си доброволци, които да се включат в реализирането на проекта, както и партньори/спонсори, с чиято помощ тази програма да може да се осъществява целогодишно и да не остане еднократно събитие.

Специалната награда на “Силистра 2030” отиде при Яна-Мария за проекта й “Като бате Николай”, вдъхновен от актьор, роден в Силистра и станал популярен с клиниката си за смехотерапия в “Пирогов”, която Яна-Мария иска да пренесе в родния ни град Силистра .

За момента този проект е поставен на пауза, тъй като настоящата епедимична обстановка не позволява незабавното му изпълнение. Все пак, ако сте човек, който иска да се включи в разработването и реализирането на клиниката за смехотерапия, ще се радваме да ни пишете. 

 

Това са проектите, по които работим най-активно и голяма част от тях се очаква да стартират преди края на 2021г. Проектите “Не сте сами”, “Като бате Николай” и “Танцъ полезен…” също се надяваме да се реализират в рамките на годината, но поради спазване на противоепидемичните мерки е възможно техният старт да е през 2022г.

Ако някой от тези проекти ви е докоснал и искате да се включите в реализирането му, пишете ни на silistra2030@gmail.com или чрез официалната ни страница във фейсбук.