Годината е 2022, а за някои региони се повтарят събития от миналия век. Времената са такива, че за да вървим към светлото бъдеще, трябва да покажем, че сме се научили от историята си. 

С тази статия ви насърчаваме да опознаете историята и да намерите нейното място в настоящия момент.

Знаете ли, че Добруджа е район, който обхваща 23 000км2 и в голямата си част е плато. Територията ѝ е разположена между Югоизточна Румъния и Североизточна България, между река Дунав и Черно море. В българската си част обхваща областите Варна, Добрич и Силистра.

Добрата географска позиция на района е причина той да бъде заселен още от периода на неолита или с други думи от усвояването на огъня. Точно в района на Добруджа (районът на Варненското езеро), е открито най-древното обработено злато в Европа.

Районът на Добруджа е място, където се срещат културите на различни цивилизации. Всяка от тях носи знания, които оставят своята следа в обработката на земя и ресурси.

Ние, екипът и приятелите на сдружение “Силистра 2030” организирахме за вас, ентусиастите с раница и семействата с деца, събитие, което цели да ви срещне с познати и непознати за региона вкусове и традиции, устояли във времето и превърнали се в инструмент за поддържане на духа. 

Поговорката “Който не познава миналото си е осъден да го повтаря”, може да бъде допълнена със “За да се запознаеш с историята, опознай традициите”. 

Фестивал “Вкусът на Добруджа – където модерното среща традициите” е събитие, което ще ви запознае с вкусове от миналото и настоящето, ще ви срещне с кулинарни демонстрации, отворени работилници за деца и възрастни, музика и огнено шоу.

Ще се запознаете с изкуството да плетене на рибарска мрежа, ще имате възможност да изработите свещи от пчелен восък, да тъчете на стан, да рисувате, да свирите на гайда, да научите стъпките на  добруджански народни хора и още много.

Фестивал “Вкусът на Добруджа – където модерното среща традициите” е събитие, целящо да докосне петте ви сетива, като ви запознае с историята на града и региона.

Отбележете в линка на събитието, че ще присъствате, за да научите първи за пакетните предложения, от които ще можете да се възползвате по време на фестивала. Подготвили сме много игри, а първите 100 човека, които регистрират имейлите си в сайта ни, ще участват в томбола за 10х1 бутилка вино от нашите партньори винарна “Пинк Пеликан”.

Подарете си туристическо и кулинарно преживяване в дните от 15 до 17 април и заповядайте, да се насладите с нас на известните дунавски залези, добруджански гозби, музика и огън. Бъдете част от пресечната точка, където модерното среща традициите.

Очакваме ви!

Ако искате да сте част от партньорите на събитието, моля свържете се с нас по имейл на silistra2030@gmail.com

Фестивал “Вкусът на Добруджа” се осъществява с финансовата подкрепа на VIVACOM Fund

  ()