Добрите новини се случват от добра воля.

Както обещахме в част 1, днес ще започнем с доброволческите дейности и с кратко пояснение, кое ги отличава от благотворителните.

 

Доброволците даряват безвъзмездно време и усилия, за да подобрят средата в която те или други живеят. Благодетелите, със същата мотивация, даряват материални и финансови ресурси. Друга разлика е в общуването. Докато даряващите често нямат директен контакт с тези на които даряват, доброволците, помагайки с уменията и времето си, общуват директно с хората и каузата.

Макар и различни, и двете категории са в графата – Добри новини и се радваме, че ги има.

А, ето и какви бяха доброволческите кампании през 2020 г. в област Силистра:

 

//Доборволчество 

 

Опасността и страха не можаха да попречат на доброволците в Силистра. Тяхната безвъзмездна физическа подкрепа, беше основния двигател в реализацията на кампанията “Коледни Кошници”, която освен чрез благотворителност, беше подкрепена и от доброволци. 

 

Над 200 бяха участниците и в маратона “Чрез спорт към знание”, чрез който за всяка обиколка от 400 метра в парка, са дарени по 1 лев за закупуване на книги за Регионална библиотека “Партений Павлович”. Гражданите на силистра успяха да направят близо 2500 обиколки, а най-активен гражданин тази година беше Димитър Пецов.  

 

Важна кампания проведоха и собствениците на новият за града магазин за крафт бира “Малц и Хмел”. Кампанията “Бира за смет” събра доброволци които взаимно събраха 72 чувала със смет от брега на река Дунав, а впоследствие част от тях продължиха и на крепостта където успяха да съберат още 8.

 

//Отвориха в областта


Отново благодарение на доброволци, са събрани  книги за обогатяването на нова библиотека през юбилейната 150та година на НЧ “Доростол”. В допълнение, противно на обстановката е открита и читалня, която се намира в стая 306 в сградата на Младежки Дом.

На нови съоръжения се радват и Възпитаниците на спортно училище „Дръстър“ и младите играчи на ФК „Доростол“, които имат честта да тренират на модернизирана футболна площадка, изградена с подкрепата на БФС.

И не на последно място, за да помогнат на нуждаещите се, в община Главиница заработи общински гардероб, където всеки може да дари свои стари дрехи. 

 

// СНЦ ,,Дуросторум-Дръстър-Силистра“

Освен дейността на Силистра 2030, няма как да не отбележим и заслугите на  СНЦ ,,Дуросторум-Дръстър-Силистра“, за облагородяване на средата на живот в града. Те бяха искрата която запали желанието на ентусиасти, с които успешно изградиха по-приятна среда за отдих в квартала, разкрасиха местността около един от монументите на града – самолета и стартираха редица кампании за по-чиста Силистра. Искрено се радваме за редицата им успешно осъществени проекти, в избраните от тях направления „Да разЧИСТИМ Силистра!”, „Да разКРАСИМ Силистра!” и  „Да разДВИЖИМ Силистра!”. Ако желаете да бъдете част и от тяхните инициативи, можете да ги последвате във фейсбук от тук, където ще откриете изключителния списък с успехи през 2020.

 

// Красивите събития на Силистра

Разнообразието в ежедневието на хората винаги възражда надеждата, за по-доброто бъдеще. “Нощ на литературата” събра хора на открито, за да се запознаят с откъси от творби на съвременни европейски автори. 

Интересен беше и маратонът със драконови лодки по река Дунав, който се проведе съвместно с българи и румънци. Своя принос за разнообразяване ежедневието на силистренци, дадоха различните музикални състави като “До Ре Ми” и “Мегатон”, театралната трупа “Артистик” и школите по балет “Б2” и “Аксел” които тази година организираха великолепен спектакъл по повод тяхната 25-та годишнина. 

 

//Невиждано в Силистра

Въпреки икономическия спад предизвикан от кризата, в Силистра заработи първия по рода си магазин за крафт бира “Малц и Хмел”, който можете да намерите до “Дом на Учителя”. 

Друг стартирал, единствен по рода си за града ни е завода за Луксозни катамарани “Elica Yard”. 

В полза на всички работещи и творящи в Силистра е и споделеното работно пространство “Work In Progress”, където се извърши и опаковането на кошниците и семейните пакети по кампанията “Коледни Кошници”.

 

 

Така завършва Втора част от добрите новини на 2020, за област Силистра.

Ако знаеш и други, които сме пропуснали, пиши ни. 📧

 

 Доброто трябва да се споделя!

 

До скоро!